Üniversitelere girişte yeni uygulanacak olan sınav sistemi YKS başvuruları geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Yeni sistemi önceki müfredatla kıyaslayan pek çok öğrencinin kafası karışsa da motivasyon konusunda olumlu bir gelişme olduğu açık. Bu arada başvuru sürecini kaçıran adaylar için 4 Nisan Çarşamba günü gecikmiş başvurular alınacak.
Okumadan Geçme!
Üniversiteye Girişte Yeni Sistem YKS Motivasyon Vurgusu
YGS ve LYS olarak iki oturumda yapılan sınav sistemi, yerini Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yani YKS’ye bıraktı. Uzmanların eski sisteme kıyasla YKS ile ilgili vurguladığı genel özellik, YKS’nin eski sistemlerin tümüne nazaran daha sade ve anlaşılır bir sistem olduğu şeklinde. Bu tespit oldukça yerinde çünkü adaylar farklı zaman dilimlerinde, farklı puan türlerine yönelik bir mücadele verirken, yeni sistemde bir günde iki oturumda gerçekleştirilecek bir sınava girecekler. Yetkililerin bu düzenlemeyi hayata geçirmesindeki en büyük etken ise, önceki sistemde sınav süreleri arasındaki zaman boşluğunun, öğrencilerin motivasyon ve performansını önemli ölçüde düşürmesiydi. Bildiğiniz üzere, YGS’den beklediği sonucu alamayan pek çok aday, diğer oturumlar için hedeflediği performansı gösteremiyor ve motivasyonları düşüyordu. YKS tam bu noktada etkili bir çözüm sunuyor. Haziran ayında sabahtan bir oturum (Temel Yeterlilik Sınavı) yapılacak ve küçük bir aranın ardından, alan testleriyle ikinci oturuma girilerek, üniversite sınavı maratonu 1 günde tamamlanmış olacak.
Sabahki oturumda yapılacak olan temel yeterlilik testlerinde, öğrenciler 40 sözel ve 40 sayısal olmak üzere toplamda 80 soru çözecekler. Bu oturuma tüm adaylar girmek zorundadır. Birinci oturumun yerleştirme katkısı %40 olarak belirlenmiştir.
İkinci oturum, alan testlerine yani öğrencilerin tercih yapacakları alanlara ilgili testlere gireceği oturumdur. Bu oturumda, Tük Dili Edebiyatı ve Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olarak dört temel test yapılacaktır. Tüm adaylar kendi alanlarına yönelik 80 soru çözeceklerdir. İkinci oturumun yerleştirmeye katkısı ise %60 olacaktır.
Yabancı dil öğrencileri için de YKS oturumlarından bir gün sonra 80 soruluk dil sınavı yapılacaktır.
YKS’de Motivasyon Arttıran Değişiklikler
Bir önceki sistemde, öğrenciler sınavlara girdikten sonra toplamda 18 puan üzerinden hesap yapılmaktaydı. YÖK, bu doğrultuda aldığı kararla, 4 ana puan türü belirlemiştir. Bunlar; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanlarıdır.
Yeni sistemin sağladığı en büyük avantajlardan biri de, adayların birinci oturumda 200 puana ulaşması durumunda, bir sonraki yıl temel yeterlilik sınavına girmeden, doğrudan alan sınavlarına girebilme hakkıdır. Bu hakkın 2 yıllık geçerliliği mevcuttıur.
YKS Kılavuzu: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/YKS/YksKilavuz14052020.pdf
YKS Motivasyonumuzu Yükseltelim
Yeni sistemdeki motivasyonu önemli ölçüde artıran devrim niteliğindeki gelişmelere sizler de katkı yapmak durumundasınız. Hedeflerinize ulaşmanızın önündeki motivasyon düşüren engeller en aza indirgenmiş durumdayken; hedefleriniz artık daha belirgin olmalı, çabalarınız da bu hedeflere ulaşmak için yeterli seviyeye erişmeli.
Kendinizi dinleyin, kendinize en zor soruları sorun, ne olmak, hayatınız boyunca ne yapmak istiyorsunuz? Hedefinizin tüm hatları belirgin olmalı. Okuyacağınız bölüm sizin bir ömür kimliğiniz, hayatınızı kazanacağınız kapınız olacak. Korkmayın, klişe ama istediğiniz her şey olabilirsiniz! Yeter ki isteyin derler ya büyüklerimiz, kesinlikle isteyin, her şeyden çok isteyin. Ben makina mühendisi olacağım diyorsanız, 5 yıl sonra kendinizi proje geliştirirken, saçlarınız biraz dökülmüş olarak hayal edebilin, tüm gerçekliğiyle isteyin ve inanın. İnanmak ve başarı birbirine aşık 2 olgudur. Motivasyonunuzu düşürecek her sohbetten, herkesten, her yerden kaçın. Bu sene hayatınızın en büyük adımını atacak ve diğer adımlarınız bu büyük adımınızın önünde olacaktır. Hayal edin, hayaliniz ne kadar belirgin? Yeterince motive oldunuz mu? Hayır, biraz daha inanmalısınız, inandıkça daha çok çabaladığınızın farkında bile olmayacaksınız.
Konular bittikten sonra deneme çözmeye abanın. Denemede yapamadığınız soruları hocalara sorun. Netletle puanınızı hesaplamak için sitemizi kullanabilirsiniz.
Hesaplama Sayfası: http://ykshesapla.com